درباره ما  |  ارتباط با ما  |  RSS  |  آرشیو  |  1403-09-13  |  2024-12-03  |  بروز شده در: 1403/09/13 - 17:57:1 FA | AR | PS | EN
تقویت روابط زراعتی میان ایران و افغانستان            اعلام حکومت نظامی در کوریای جنوبی            ساخت بندر موقت در ساحه سرحدی میان افغانستان و ترکمنستان            انتقال ۱۸۳ هزار پناهجوی افغان در سه سال گذشته به امریکا            بسته شدن انستیتوت‌های طبی بروی دختران            افغانستان امروز به مصاف نیپال می رود            آیا زمان برقراری آتش بس در غزه فرا رسیده است؟            رونمایی از بسته جدید کمک‌های امریکا به اوکراین            پیام کوتاه تهران به واشنگتن درباره سوریه            سفر سرپرست وزارت صحت عامه حکومت طالبان به چین             اعطای رتبه جنرالی به آخرین نظامی امریکایی خارج شده از افغانستان            امروز نشست اکو در ایران بدون حضور نماینده طالبان برگزار می‌شود             ترس بزرگ پاکستان از شبکه حقانی             معرفی 23 کودک مصاب به سوراخ قلب به شفاخانه‌های کابل            کشته شدن 100 تن در نتیجه درگیری هواداران فوتبال در گینه            






تاریخ نشر: 1396/5/4 - 18:53:35
تعداد بازدید: 1536
با دوستان خود به اشتراک بگذارید

مدلی برای وحدت و همدلی مسلمانان
مواضع آیت الله سیستانی پس از شکل گیری بحران داعش در عراق
  مواضع آیت الله سیستانی پس از شکل گیری بحران داعش در عراق

آیت الله سیستانی با درک واقعی از بحران پیش آمده و با دقت نظر وارد و با فتوای خود برای جهاد علیه داعش، شرایط را تغییر داد. فتوای این مرجع شیعی باعث شد تا تعداد زیادی از جوانان عراقی خود را برای جنگ با داعش آماده کرده و در واقع نشان داد که جنگ روانی داعش به عنوان اصلی‌ترین سلاح با حضور مردمی بی‌اثر میشود.


ظهور داعش از سال 2014 در عراق بسیار غافلگیرکننده و سریع بود. این گروه پس از سوریه و در پی تشکیل به اصطلاح دولت اسلامی عراق و شام، به عراق حمله کرده و نزدیک به چهل درصد خاک این کشور را تصرف کرد. ملت عراق و بازیگران منطقه‌ای و بین المللی متحیر شده و ناامیدی خاصی در عراق حکمفرما شده بود. داعش تبدیل به خبر اول و آخر عراق شده بود و با وحشت آفرینی قبل از پیروزی در میدان نبرد دیگران را به عقب می‌راند و بدون مشکل خاصی توانست پیشروی کرده و تا نزدیک بغداد رسید.

در میانه کشمکش سیاسی برای برگزیدن نخست وزیر جدید عراق بود که به ناگاه در 9 ژوئن 2014 خبری تکان دهنده مبنی بر کنترل داعش بر شهر موصل (مرکز استان نینوا) _ دومین شهر بزرگ عراق_ در رسانه‌ها منتشر شد. ارتش عراق در شرایط خوبی قرار نداشت. چرا که غافلگیر شده و در عین حال دچار یکسری مشکلات داخلی نیز بود. وحشت و ترس از نیروهای خشن داعش در همه جای عراق سایه گسترده بود.

در چنین فضایی آیت الله سیستانی با درک واقعی از بحران پیش آمده و با دقت نظر وارد و با فتوای خود برای جهاد علیه داعش، شرایط را تغییر داد. فتوای این مرجع شیعی باعث شد تا تعداد زیادی از جوانان عراقی خود را برای جنگ با داعش آماده کرده و در واقع نشان دادند که جنگ روانی داعش به عنوان اصلی‌ترین سلاح با حضور مردمی بی‌اثر میشود.

آیت الله سیستانی جهاد را واجب اعلام کرده و گفته بود هرکسی در جنگ با داعش کشته شود شهید است. این جملات کوتاه خیل عظیمی از مردم و جوانان را بسیج کرد تا در مقابله با داعش اعلام آمادگی کرده و گروه‌های مردمی را برای دفاع از خاک عراق تشکیل دهند. همچنین پس از پیروزی‌های حاصل شده در عراق به خصوص بازپس گیری شهر مهم موصل، آیت الله سیستانی بار دیگر در میانه جنگ فتوا داد گرچه پیروزی‎ها آغاز شده اما ماندن در جبهه‌ها تا پیروزی کامل واجب است.

آیت الله سیستانی در قامت یک مرجع دینی در جنگ با داعش توصیه‌های اکید اخلاقی ارائه کرد که بسیار موثر واقع شد. او در سال ۲۰۱۵ مجموعه توصیه‌هایی به عموم نیروهای نظامی شرکت کننده در جنگ با گروه داعش از جمله نیروهای ارتش عراق و نیروهای مردمی حشد الشعبی صادر کرد.

این توصیه‌ها در بیست بند شامل قواعد اخلاقی در صحنه جنگ بود. از جمله مهم ترین موارد این قواعد، نهی از تندروی، مثله کردن، کشتن کهنسالان و زنان و خردسالان، بریدن درختان، تعدی به جان و مال غیرنظامیان، هدف قرار دادن مظنونین پیش از اطمینان یافتن از وضع آنان، دشنام‌گویی به دشمن، آسیب رساندن یا آزار اسیران، بدرفتاری با غیرمسلمانان، کافر شمردن مسلمانان حتی اگر از گروه داعش باشند و توصیه‌های کلی و مکرر به رعایت اخلاق انسانی در همه جوانبش بود. آیت الله سیستانی همچنین در خرداد ماه سال ۹۵ به شکل ویژه‌ای در عملیات باز پس گیری فلوجه به نیروهای نظامی توصیه کرد که (خویشتنداری خود را حفظ کنند).

آیت‌الله سیستانی در بحبوحه آزادسازی موصل نیز که شمار زیادی از عناصر داعش به اسارت نیروهای عراقی درآمدند اعلام کرد که نباید داعشی‌ها و همدستان آنها که در موصل به اسارت نیروهای عراقی درآمدند، مورد اذیت و آزار و شکنجه قرار بگیرند. وی با تاکید بر اینکه شکنجه اسرای داعش جنایت شرعی و قانونی است گفت: تحویل آنها به دستگاه قضایی عادلانه و حفاظت از جان شهروندان ضرورت دارد.

پیش از این نیز آیت الله سیستانی لزوم وحدت گروه‌های سیاسی برای جلوگیری از بحران را حتی قبل از فتوای علیه داعش درک کرده بود. در سال ۲۰۱۴ و در همان ابتدای جنگ با داعش عراق با بحران سیاسی نیز مواجه بود. افزایش اختلافات بر سر عملکرد نخست وزیر وقت یعنی نوری مالکی باعث شد که آیت الله سیستانی توصیه به تغییر نخست وزیر کرد. فواد معصوم، رییس جمهور عراق حیدر عبادی را به عنوان نخست وزیر معرفی نمود که با اعتراض نوری مالکی همراه بود، اما آیت الله سیستانی برای حفظ وحدت عراق از نوری مالکی خواست کناره گیری کند و اولین قدم را در رفع بحران برداشتند.

به نظر میرسد ریشه حقیقی تاثیرگذاری اقدامات ایشان در قدرت، نهاد مرجعیت و استقلال آن است وگرنه ایشان در قانون اساسی عراق جایگاهی ندارند و از نظر حقوقی دارای قدرتی نیستند. نهاد مرجعیت در چنین فرایندی نه بخشی از قدرت رسمی سیاسی است و نه بخش بیتفاوت بدنه اجتماعی بدون تاثیر در سیاست‌ها و روندها.

منش و روش ایشان میتواند موردتوجه دیگر علمای شیعی و سنی عراق قرار گیرد. به واقع جایگاه مرجعیت و علما در بین مردم جایگاهی خاص است که میتوانند با نگاه بالا به سیاست آن را هدایت کنند و هزینه‌های ملت‌های مسلمان را در مواجهه با شرایط بغرنج و پیچیده بین المللی بکاهند.

نقش آفرینی بسیار مؤثر آیت الله سیستانی در صحنه بحرانی عراق به وضوح، جایگاه مهم و قدرت دینی علمای دین در جهان اسلام بویژه در بین توده‌های مردمی و مسلمان را نشان میدهد. بطور حتم چنانچه آن بخش از علمای دین در جهان اسلام که کمتر به شرایط حساس و بحرانی حاکم بر جوامع مسلمان و منطقه توجه داشته اند، بیش از گذشته به این شرایط توجه نموده و اقدامات لازم را در جهت وحدت مسلمانان و خیزش عمومی در جهت مقابله عوامل نا امن ساز- که در خدمت قدرتهای سلطه گر غربی و رژیم اشغالگر قدس میباشند - انجام دهند، در واقع میتوانند جهان اسلام را از بحرانهای پیش رو رهایی بخشند.

محمد اکبری هشترودی

 

 

لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/7680


تگ ها:






*
*

*



نیز بخوانید

آیا زمان برقراری آتش بس در غزه فرا رسیده است؟


ترس بزرگ پاکستان از شبکه حقانی


بازی پاکستان با کارت مهاجران علیه طالبان


بعد از آتش بس در لبنان؛ پیروز جنگ کیست؟


آیا حکومت طالبان به رسمیت شناخته می شود؟


هدف ایران از آمادگی های نظامی چیست؛ عملیات یا تبلیغات؟


کوتاهی دولت پاکستان در جلوگیری از کشتار شیعیان


کودتای خاموش بایدن علیه ترامپ


دورنمای ائتلاف چین و پاکستان علیه تروریزم فعال در افغانستان


خطر برهم خوردن رفاقت ترامپ با نتانیاهو


بازی امریکا و چین در زمین افغانستان


علت تعلل ایران در انجام عملیات وعده صادق 3 چیست؟


چهره های ضد ایران و طالبان در کابینه ترامپ


علت کشیده شدن ترامپ به سوی افغانستان چیست؟


بازی با کارت هند از دولت غنی تا حکومت طالبان


دولت جدید ترامپ و افغانستان؛ تقابل یا تعامل با طالبان؟


هدف روسیه از رابطه گرم با طالبان چیست؟


نفرت عمومی از اسرائیل به ورزشگاهها رسید


تاثیر بازگشت ترامپ بر جنگ ایران و اسرائیل چه خواهد بود؟


آیا امریکا بخاطر اسرائیل آماده جنگ با ایران است؟


آیا پیروزی ترامپ معادلات در افغانستان را برهم میزند؟


«اول برنده» کارزار انتخابات امریکا کیست؟


مقصر سقوط کیست؛ یک گناه و صد متهم


میراث شهید نصرالله در دستان نعیم قاسم


بریکس پلس توان رقابت با غرب را دارد؟





پربازدیدها
پربحث ها


اخبار تازه را در موبایل خود ببینید.

ansarpress.com/m



نظرسنجی

به نظر شما با پذیرفتن خط دیورند و مرز فعلی بین افغانستان و پاکستان توسط افغانستان، صلح در افغانستان برقرار میشود؟

بله

خیر

معلومـ نیست

مشاهده نتایج


آخرین خبرها

فایق سیاست‌های طالبان را دشمنی با مردم افغانستان خواند

تقویت روابط زراعتی میان ایران و افغانستان

اعلام حکومت نظامی در کوریای جنوبی

ساخت بندر موقت در ساحه سرحدی میان افغانستان و ترکمنستان

انتقال ۱۸۳ هزار پناهجوی افغان در سه سال گذشته به امریکا

بسته شدن انستیتوت‌های طبی بروی دختران

افغانستان امروز به مصاف نیپال می رود

آیا زمان برقراری آتش بس در غزه فرا رسیده است؟

رونمایی از بسته جدید کمک‌های امریکا به اوکراین

پیام کوتاه تهران به واشنگتن درباره سوریه

سفر سرپرست وزارت صحت عامه حکومت طالبان به چین

اعطای رتبه جنرالی به آخرین نظامی امریکایی خارج شده از افغانستان

امروز نشست اکو در ایران بدون حضور نماینده طالبان برگزار می‌شود

ترس بزرگ پاکستان از شبکه حقانی

معرفی 23 کودک مصاب به سوراخ قلب به شفاخانه‌های کابل

کشته شدن 100 تن در نتیجه درگیری هواداران فوتبال در گینه

فراهم شدن امکانات معیشتی برای ۲۰۰ هزار خانواده افغان تا سال ۲۰۲۶

شهروندان افغان‌ در خط مقدم سرمایه‌گذاری در ایران

سفر قریب الوقوع پوتین به هند

لت‌وکوب بی‌رحمانه یک دختر افغان در ترکیه

شورای امنیت درباره افغانستان نشست برگزار می‌کند

قطر برای تقویت و بازسازی بنیادهای فرهنگی افغانستان همکاری می کند

افزایش همکاری دهلی با کابل برای کاهش نفوذ پاکستان

ایجاد بازار مشترک افغانستان-چین در مسیر معدن «مس عینک»

تلاش تازه اتحادیه اروپا برای جلب حمایت ترامپ از اوکراین


خبرهای پزشکی


خبرگزاري انصار ©  |  درباره ما  |  ارتباط با ما  |  نسخه موبایل  |  پیوندها  |  طراحى و پشتيبانى توسط: شركت شبكه نگاه
استفاده از مطالب اين سايت با ذكر منبع (لينك سايت) مجاز است.